Wednesday, May 18, 2011

Cara Membuat Sos Cili

Bahan-bahannya
1 kg - Cili Kering
5-5 kg - Gula
375 gm - Garam
750 gm - MCS (Modified Corn Starch)
200 gm - Bawang Putih
121 ml - Cuka Asli
12.5 ml - Sodium Benzoate*
11 liter - Air (Untuk Blender)
1 ½ liter - Air (Untuk Bancuh MCS)
Cara membuatnya
1. Cili dibuang bijinya, dibasuh dan direbus hingga empuk.
2. Bawang putih dibuang kulitnya dan bahan-bahan lain disediakan
3. Cili dan bawang dikisar dengan sedikit air hingga lumat. Masukkan ke dalam periuk bersama ramuan lain. Masak hingga pekat.
4. Botol disteril dengan air panas.
5. Sos diisi ke dalam botol semasa masih panas.
6. Botol ditutup, label dan seal.
* Cara pengiraan Sodium Benzoate

(Berat MCS) X (Jumlah Berat Bahan Dalam Gram-tanpa Sodium Benzoate)
1,000,000

Contoh (menggunakan resepi di atas)

750 X 20, 446
1,000,000
=15.33 gram Sodium Benzoate yang diperlukan dan dilarutkan dengan 12.5 ml air.

Resepi ini akan menghasilkan 60 botol sos cili bermutu tinggi, tahan untuk setahun.

(ihsan: Jabatan Petanian, Air Hitam)

35 comments:

  1. salam............encik, MCS nak beli kat mana? kat chemical ke? nak baut sos cili ni, x de ke pes cili yang di jual?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. SALAM...
    SAYA TERBACA CARA MEMBUAT SOS YG SAUDARI TULIS,
    ADA SEDIKIT PERTANYAAN TENTANG ITU. HARAP SUDI MENJAWAB

    750 gm - MCS (Modified Corn Starch). MCS INI SAMA TAK DENGAN TEPONG TEPUNG SOS ATAU TEPUNG PEMEKAT ?

    12.5 ml - Sodium Benzoate*. MACAM MANA NAK KIRA JUMLAH AIR BAGI MELARUTKAN SODIUM BENZOATE



    * Cara pengiraan Sodium Benzoate

    (Berat MCS) X (Jumlah Berat Bahan Dalam Gram-tanpa Sodium Benzoate).
    1,000,000

    BERAT MCS INI ADAKAH BERSAMAAN DENGAN JUMLAH "PPM YANG DI BENARKAN" SEBAGAI PERBANDINGAN?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 12.5 ml tu adalah air utk melarutkan 15.33g sodium benzoat! bolehkah air yg sedikit melarutkan kuantiti sodium yg lebih tinggi? boleh tak kalau just campurkan terus sodium benzoat ke dalam formulasi then mixing well..sampai homogeneous?

      Delete
    2. Salam Tuan,
      Mohon pencerahan untuk sodium benzoate boleh?
      Saya baru cuba utk buat jualan serunding..masalah sekarang serunding hanya tahan sekitar 2 minggu..
      Saya masak serunding dalam jangkamasa yang lama..��

      No.fon 0122469546

      Delete
  3. barang keperluan boleh didapati di kedai jual bahan kimia makanan. mengikut contoh di atas..jumlah benzoate adalah keseluruhan berat bahan dibahagi dengan satu juta..dapat berat dalam gram, campur dengan 12.5 liter air..maaf lambat bagitau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 12.5 ml tu adalah air utk melarutkan 15.33g sodium benzoat! bolehkah air yg sedikit melarutkan kuantiti sodium yg lebih tinggi? boleh tak kalau just campurkan terus sodium benzoat ke dalam formulasi then mixing well..sampai homogeneous?

      Delete
    2. boleh..sebab sodium akan terlarut dengan sendirinya

      Delete
  4. mcm mane cara yg sebenar utk larutkn MCS @ tepung pemekat tu? sbb klo bancuh ngan air pn dia still berketul2...

    ReplyDelete
  5. Boleh tak sodium benzoate digunakan dalam gorengan kerepek, kalo boleh BAGAIMANA cara guna Dan sukatannya..mohon tunjuk ajar..trmksh..

    ReplyDelete
  6. Terima kasih atas perkongsian. Moga ilmu yg diinfaqkan akan menjadi amal jariah tuan nnt. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  7. Terima kasih atas perkongsian. Moga ilmu yg diinfaqkan akan menjadi amal jariah tuan nnt. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  8. Cuka asli tu macamana ya? Bagaimana pula dgn pengiraan bancuhan ? Tkasih.

    ReplyDelete
  9. klu nak cari bahan kimia makanan tersebut cuba google mei lun chemical

    ReplyDelete
  10. klu nak cari bahan kimia makanan tersebut cuba google mei lun chemical

    ReplyDelete
  11. salam tuan..nak tanya sikit 15.33 gram Sodium Benzoate tu persamaan berapa ppm ya? andai kata kita masukkn lebih sodium ada apa2 effect tak tuan? sbb sya buat cili giling dan ada masalah tentang sodium..kalau ikotkan had sebenar sodium yg buat pengiraan..cili tu akan cepat rosak..sya kena tambah 3x ganda dari jumlah sebenar baru akan ok..dan saya tahu ianya tidak boleh melebhi 1000ppm...jadi kalau 15.33 tu berapa ppm...

    ReplyDelete
  12. Di pulau pinang di Mana kah nak mendaptkan MCS

    ReplyDelete
  13. ada tak sesiapa yang boleh tunjuk ajar saya mengenai sodium benzonate ni..saya nak tahu mcam mana pengiraannya..harap ada yang dapat membantu..
    wsap 0174243173

    ReplyDelete
  14. salam tuan, kalau saya nak masukkan sodium benzoate kedalam susu berperisa untuk bg tahan lama, berapa sukatan yg sesuai?

    ReplyDelete
  15. Salam tuan,kalau saya nak masukkan sodium benzoate dalam pes ikan bakar, berapa sukatan yg sesuai? Atau ada formula yg boleh diguna pakai utk pengiraan sodium benzoate.. Contoh kalau pes yang di buat 20kg. Berapa gram sodium benzoate yang perlu di masukkan.. Terima kasih..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum.. Ada sesiapa boleh tunjuk ajar pnggunaan bahan pengawet Ni? Saya nak buat produk sambal belimbing buluh.
    We 0104285003

    ReplyDelete
  17. Hi, boleh anyone ajar macam mane nak kire & guna pengawet ni?

    010-4426616

    ReplyDelete
  18. Haii. boleh ajar saya menggunakan sodium ni. sye nak bagi air teh saya tahan lama. boleh ws sye 0136382181. amat memerlukan bantuan

    ReplyDelete
  19. Salam.saya juga perlu pertolongan utk pes perapan serbaguna saya...tlg saya 0169895328

    ReplyDelete
  20. Salam.saya juga perlu pertolongan utk pes perapan serbaguna saya...tlg saya 0169895328

    ReplyDelete
  21. Terima kasih atas resepi inshaallah saya akan mencubanya dan saya akan menghubungi tuan pada masa akan datang amiin

    ReplyDelete
  22. Terima kasih atas ilmu.saya mohon izin utk guna ilmu yg bermanfaat ini.

    ReplyDelete
  23. Dapt pelajaran yg bermanafaat untuk sodium benzoate

    ReplyDelete
  24. Untuk sukatan sodium 15.33gm dan cmpur dgn 12.5grm air.untuk sambal boleh tahan berapa lama.mksud saya expired brapa lama.tolong saya ya.tq

    ReplyDelete
  25. Maaf sy mohon pencerahan ye..boleh ke sodium benzoate di letak dlm dodol.dan boleh x bantu sy utk cara pengiraan sodium yg perlu di tambah dlm dodol.maaf ye sy kurang faham.

    ReplyDelete
  26. Salam tuan,
    Bagaimana pengiraanya utk buat biskut/kuih muih/jelly.mohon pencerahan..terima kasih

    ReplyDelete